IN WHITEST SOLITUDE

Korte dansfilm (2001), NL, 35mm, kleur, 10 min, Nederlands ondertiteld

  • Regie:: Rada Sesic
  • Scenario:: Predrag Dojcinovic
  • Choreografie:: Sara Erens & Predrag Dojcinovic
  • Producent:: Phanta Film i.s.m.het Nederlands Filmfonds, AFK en VSB-fonds
  • Danseres:: Sandra Erens

Het thema van de dansfilm IN WHITEST SOLITUDE, gebaseerd op het vergeten gedicht van R.M. Rilke, is onomkeerbaarheid van tijd. De twee auteurs, beide gevlucht uit het door de oorlog verwoeste Joegoslavië, besloten om de plaats van hun verloren vertrouwen in de waarde van woorden en verklaringen op te vullen met beelden, muziek en dans.
Een danseres verschijnt als een bewegende schim in een stil huis, terwijl op de achtergrond stemmen fluisteren. Op een doek zijn regels te lezen van een vergeten gedicht van Rainer Maria Rilke. De danseres vecht met de melancholische sfeer van het huis, en ze klautert omhoog, naar de zolder, naar het licht van een nieuwe lente.

Awards:
Eerste prijs- Oktavian award- Film Festival Zagreb, Kroatië (2003)

Festivals:
Openingfilm van het Constellation Dance Film Festival in London, UK 2002; Competition Short films, Nederlands Film Festival Utrecht 2001; World Cinema, International Film Festival Rotterdam 2002; International Film Festival Kerala, India 2002; Dutch film programme, Belgrade, Serbia 2002; Competition, Motovun Film Festival, Kroatie 2002; Competition, Bordeaux International Festival of Women in Cinema, France 2002; Doesburg film festival, Netherlands 2002 ; Ultima,- Oslo Contemporary Music Festival 2002; Macedonia Film Festival, Macedonie 2002; Festival on Wheels, Bursa, Turkije 2002; Side section, Barcelona l’Alternativa Film Festival, Spanje 2002 Geselecteerd voor het programma van 10 beste films – Nederlandse Film Festival – vertoond in Nederlandse bioscopen.