PIET ESSER

Documentaire (2009), AVRO Close Up, kleur, 52 min, Nederlands gesproken

  • Scenario/regie:: Hansje Ran
  • Camera:: Daniël Gallenkamp
  • Producent:: Phanta Film i.s.m. AVRO (uitzending bij AVRO's Close-Up)

“De ogen ervaren de schoonheid.” Aan het woord is Piet Esser (1914-2004), één van de belangrijkste Nederlandse portretbeeldhouwers van de 20e eeuw wiens beelden op pleinen en in musea door heel Nederland te vinden zijn. Hij werd geprezen om zijn prachtige beeldhouwkunst en leidde generaties Nederlandse beeldhouwers op. Toch is hij voor het hedendaagse publiek onbekend.
Privéopnamen van Piet Essers kleindochter, Marte Visser, gedurende de laatste jaren van zijn leven in zijn atelier in Frankrijk zijn gebruikt als eigenzinnige basis voor de documentaire. Hierin vertelt Esser zelf over zijn jeugd, zijn werk, en zijn grote liefde Dora. Gesprekken met Essers zoon Daniël, kunsthistoricus dr. Jan Teeuwisse en oud-leerlingen schetsen een beeld van Esser als vader, leraar, mens en kunstenaar.
We zien hoe de wereld verandert, hoe studenten in de jaren zestig protesteren, hoe de kunstwereld verhardt, hoe Esser moedig overtuigd blijft van zijn visie en hoe de tijdsgeest meedogenloos afstraft wie de moderne trend niet volgt.