Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos (79) overleden

Burny Bos, de man achter filmsuccessen als Abeltje, Minoes, Dolfje weerwolfje, is in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Bos leed al langere tijd aan kanker. Het werken aan de droom om ook Dikkie Dik naar het witte doek te brengen leek hem goed te doen. Maar hij overleed voordat bioscooprelease heeft kunnen plaatsvinden. Burny Bos is 79 jaar geworden.

Burny Bos was een van de meest opvallende producenten van film en tv-programma’s van de afgelopen decennia. In de jaren 70 werd hij enorm bekend door Ko de Boswachtershow. Doordat hij in de jaren 80 werkte bij de VPRO kwamen er geweldige televisieprogramma’s als Theo en Thea en Achterwerk in de kast uit Hilversum.

Voor de filmwereld was Bos enorm belangrijk omdat hij de filmrechten van het werk van Annie M.G. Schmidt wist te verkrijgen. Het leverde grote filmhits op als Abeltje, Minoes en Pluk van de Petteflet. Bos legde daarmee de basis voor de wederopstanding van de Nederlandse (familie)film in de jaren 90.

Jarenlang had Burny Bos zijn eigen productiemaatschappij Bos Bros. De laatste jaren werkte hij samen met Petra Goedings van Phanta Vision. Samen met uitgever Gottmer Kinderboeken en filmdistributeur In The Air werkten ze aan de realisatie van de animatiefilm Dikkie Dik en de verdwenen knuffel. Die film komt 3 juli 2024 uit in de bioscoop.

Bos schreef ook meer dan veertig kinderboeken, waaronder Mijn vader woont in Rio, Knofje en Oma Fladder.

In 2014 werd Burny Bos bekroond met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs om zijn grote verdiensten voor de filmwereld te eren. Vorig jaar werd tijdens CineKid als eerbetoon voor de eerste keer de Burny Bos Eigenwijsprijs uitgereikt.

Eind 2022 had HFN nog een uitgebreid interview met Burny Bos die toen eregast was van Cinekid.